Materiaallexicon

A.T.M. (Advanced Thermo Material)
Zie: Thermoplast-granulaten
ABS
Zie: Thermoplast-granulaten
ACF2 multifibre
Zie: Duroplast
Achterhoofdventilatie
Zorgt er bij een motorhelm voor dat warme en vochtige lucht uit de helm wordt afgevoerd. Door de rijwind ontstaat achter bij het hoofd een zuigkracht die wordt gebruikt om de afgewerkte lucht uit de helm te transporteren. Hierdoor wordt het helmklimaat verbeterd.
Airguard
Textielweefsel van holle polyamidevezels die overtuigen door een laag oppervlaktegewicht. Doordat de lucht in de holle vezel wordt vastgehouden, werkt dit materiaal isolerend tegen hitte en kou. Daarnaast is Airguard zeer slijtage- en scheurvast, eenvoudig te reinigen en sneldrogend. Al deze eigenschappen maken Airguard tot een zeer interessant materiaal voor motorkleding.
AirVent
Ventilatiesysteem ter ondersteuning van de klimaatmembranen. Door de luchttoevoer wordt de functie van de klimaatmembranen gehandhaafd - ook bij hoge temperaturen.
ALLCURA-geitenleer
Robuust, maar licht leer met een soepel oppervlak. Het bijzondere kenmerk van geitenleer is de zijdematte glans en de halvemaanvormige nerfstructuur.
AMIDURA
Hoogwaardige en slijtagevaste polyamide-polyurethaan-weefselmix. De polyurethaan-vezels geven het weefsel een elastisch karakter voor een optimaal draagcomfort en voor een betere bewegingsvrijheid. Dit materiaal heeft een zeer aangename haptiek en een bijzondere oppervlaktestructuur.
AngorBelle
Samengesteld weefsel: 75% microvezels zorgen voor een effectieve vochtafvoer naar buiten toe, 25% hoogwaardige angorawol biedt warmte en maakt het ondergoed zeer comfortabel. Is daarom geschikt voor de koude maanden. AngorBelle is geschikt voor de wasmachine.
Anilineleer
Overwegend onbehandeld en alleen met transparante, milieuvriendelijke, wateroplosbare kleurstoffen/appreteermiddelen behandeld leer van hoge kwaliteit. Omdat de poriën van het leer niet door gekleurde deklagen worden geblokkeerd, biedt het materiaal een hoog ademend vermogen. Daarnaast overtuigt het leer door een zeer zachte, warme grip en een hoge huidvriendelijkheid. Dit hoogwaardige leer is onvermijdelijk wel iets gevoeliger.
Zie: Leren motorpak
Aramid
Bijzonder slijt-, scheur- en trekvast materiaal met een uitstekende schokdemping bij een relatief laag gewicht en een zeer hoog smeltpunt. Van dit hightech-materiaal worden bijv. kogelvrije vesten of ook brandblusdekens gemaakt. Daarom is het bijzonder geschikt voor het verstevigen van zones in de motorkleding die een extra groot risico lopen bij een val. Aramide-vezels zijn een bestanddeel van o.a. Nomex, Kevlar en Teramid.
Zie: Kevlar
Armacor
Door Gore ontwikkelde combinatie van aramide- en polyamidevezels die een zeer hoge scheur- en slijtvastheid bieden. Wordt als bovenmateriaal voor Gore-Tex 3-laags laminaat gebruikt. Nieuw is de kern-mantel-structuur: slijtvaste, UV-stabiele polyamide omsluit een vezelkern van hoog scheurvaste, temperatuurbestendige aramide. De roosterachtige structuur van het weefsel biedt een extra ondersteuning van de passieve veiligheid. Het laminaat neemt weinig vocht op en is zeer ademend.
Zie: GORE-TEX membrane, Aramid, Polyamide
ARMALITH
Speciaal weefsel van katoenvezels en UHMWPE-vezels dat tot nu toe uitsluitend werd toegepast in de ruimtevaart, bij defensie en in de offshore-industrie. Door de exclusieve technologie ontstaat een echte denim die dankzij de versterking in de kern beschikt over de mechanische eigenschappen van leer. Tevens is Armalith huidvriendelijk net als zuiver katoen en net zo luchtig en ademend. De scheringdraad van Armalith-denim bestaat uit UHMWPE (Ultra High Molecular Weight Polyethylene) met een dunne katoenen ommanteling. De inslagdraad bestaat uit katoen. Daardoor is het wereldwijd gepatenteerde weefsel zo slijt- en scheurvast dat kan worden afgezien van de anders gebruikelijke dubbelingen (bijv. met aramidevezels). Armalith is het sterkste textielweefsel dat momenteel voor motorjeans verkrijgbaar is. Het materiaal kan bijvoorbeeld bestaan uit katoen, polyethyleen (UHMWPE), polyamide en elastaan.