Protectoren: de samendrukzone voor motorrijders

Protektoren
Infografik - Protektoren

Protectoren zijn de enige samendrukzones die ons als motorrijders bij een ongeval kunnen beschermen.

Er is geen motorcoureur die zonder protectoren op pad gaat. Dit dient nadrukkelijk voor beginnende motorrijders te gelden. Daarom wordt ook bij het rijexamen een minimale basisuitrusting van protectoren verwacht: 

  1. De jas moet protectoren op de schouders en ellebogen bevatten, de broek minimaal op de knie├źn. Ook voor de heupen zijn protectoren zeer raadzaam; deze kunnen bij veel broeken achteraf worden bevestigd.
  2. Voor het praktische examen wordt ook een rugprotector voorgescheven. Deze bevindt zich in een vak in de voering van de jas of wordt apart onder de jas gedragen.
  3. De insteekprotectoren zijn extra voordelig en eenvoudig te hanteren, maar aanzienlijk korter dan de wervelkolom die ze moeten beschermen.
  4. Aparte rugprotectoren zijn aanzienlijk langer en bieden bescherming vanaf de nek tot aan het stuitbeen. Bovendien verschuiven ze minder gemakkelijk bij een val.

Belangrijk: als protectoren mag alleen valvoering worden aangeduid die volgens de norm EN 1621-1 (voor gewrichtsprotectoren) of volgens EN 1621-2 (voor rugprotectoren) zijn goedgekeurd en toegelaten.

Het alternatief voor geïntegreerde protectoren: een apart onder de jas te dragen protectorshirt.

De wetgever laat ons als motorrijders in hoge mate vrij in hoe wij ons tegen kou, vocht en mogelijke gevolgen van ongevallen moeten beschermen. Alleen in paragraaf 21a van het Duitse wegenverkeersreglement (StVO) worden wij verplicht "tijdens het rijden een geschikte veiligheidshelm te dragen". 

De situatie bij het praktische rijexamen ligt wat anders. In dit geval geldt wat in bijlage 7 van de Duitse rijbewijswet (FeV) staat: "Bij examens van de klassen A, A1, A2 en AM moet de kandidaat geschikte motorveiligheidskleding, bestaande uit een passende motorhelm, motorhandschoenen, een nauw aansluitend motorjack, een rugprotector (indien niet in het motorjack ge├»ntegreerd), een motorbroek en motorlaarzen met voldoende enkelbescherming dragen."

SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar