Wetenswaardigheden over je motoruitlaat

Wil je de standaarduitlaat van je motor omruilen voor een nieuwe geluidsdemper? Je wilt meer capaciteit, meer geluid en/of een nieuwe look? Hier geven we je een paar tips met betrekking tot de thema's goedkeuringsdocumenten, typegoedkeuringen en onderhoud.

Auspuff-Tipps Header
Goedkeuringsdocumenten

De verplichting om goedkeuringsdocumenten bij je te dragen:
in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het verplicht om registratiedocumenten bij je te dragen. In Nederland bestaat die plicht niet.

Interessant voor klanten in Zwitserland

De Zwitserse wet op het wegvervoer definieert (deels) een andere wegenwetgeving dan die in de EU gebruikelijk is. Of een voertuig- of aanbouwdeel een vrijgave voor de "Motorradfahrzeugkontrolle Schweiz" heeft, dien je voor de aankoop of bestelling te achterhalen.

Eventueel kunnen er kosten voor de afgifte van de vereiste certificering voor Zwitserland worden berekend. Veelal bij producten die niet in Zwitserland werden gekocht. Op grond van een afgewezen registratie van een technisch product is een retourzending niet mogelijk.


Overzicht typegoedkeuringen

ABE
betekent dat een dergelijk product voldoet aan de eisen van de Duitse typegoedkeuring, § 20 StVZO, de Duitse wegenverkeerswet. Vermelding in de voertuigdocumenten is niet nodig.

ECE
betekent dat dit product voldoet aan de eisen van het VN-reglement ecE-R92 inzake uniforme voorschriften voor de goedkeuring van niet-originele vervangingsonderdelen voor geluiddempingssystemen (RESS) voor motorfietsen, bromfietsen en driewielige voertuigen.

EG
Betekent dat dit product voldoet aan de geldende eisen van richtlijn EG 97/24 van de Europese Unie of de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 134/2014 van de Europese Commissie ter aanvulling van Verordening nr. 168/2013 (EU) van het Europees Parlement en de Raad, zoals gespecificeerd in het bijgevoegde EG-typegoedkeuringsdocument in de verpakking en vermeld op de website van het product.

De goedkeuring
onderdelen bewijst dat aan het voertuig aangebrachte wijzigingen voldoen aan de voorschriften van het voertuigreglement. Het moet aan de goedkeuringsinstantie worden voorgelegd, zodat die de wijzigingen aan het voertuig in het kentekenbewijs kan opnemen.

Geen goedkeuring
beschikbaar Systemen zonder goedkeuring zijn alleen toegestaan voor race- en showdoeleinden - buiten het toepassingsgebied van het verkeersreglement. Voor oldtimers zijn eventueel na individuele goedkeuring registraties in de voertuigdocumenten mogelijk.


Wetenswaardigheden

Waarom is geluidsbescherming sinds kort zo belangrijk? Talrijke onderzoeken hebben in de afgelopen decennia aangetoond dat constante geluidsoverlast op termijn ziekte kan veroorzaken. Maar inmiddels zijn er ook uitgebreide onderzoeken gedaan die het effect van lawaai op de gezondheid wezenlijk lager inschatten. Onder experts is de discussie in volle gang.

Maar vooral mensen die in de buurt van vliegvelden, spoorlijnen of hoofdwegen wonen, weten uit eigen ervaring dat lawaai stress kan veroorzaken. Vooral als ze 24 uur per dag omgeven worden door bronnen van lawaai. En dat stress op zijn minst psychische gezondheidsschade kan veroorzaken, is bewezen.

Voorbeelden van verschillende geluiden en de bijbehorende dB-niveaus:

Ademhaling: 10 dB 

gesprekken: 55 dB  

grote kantoren: 70 dB  

grasmaaier: 70 dB 

normaal straatlawaai: 75 dB 

luchtdrukhamer: 90-100 dB

Kettingzaag: 110 dB
(bron: www.bussgeldkatalog.org)

De pijngrens ligt doorgaans bij 130 decibel. De gevoeligheid voor lawaai is echter zeer subjectief.

Diagramm

Waar in mijn kentekenbewijs staan de geluidswaarden?
Fahrzeugschein

Retrofit-dempers
Absorptionsdaempfer

Absorptiedempers

Ongeveer 95 procent van alle retrofit-dempers werken volgens dit principe. In de demper zit een centrale zeefbuis, die omgeven is door dempmateriaal (meestal staal- of mineraalwol). Deze dempstof zet geluidsenergie om in warmte. Voordelen van de absorptiedemper: voordelige fabricage, laag gewicht. Nadelen: De isolatiewol veroudert, waardoor de demping na verloop van tijd vermindert.

Reflexionsdaempfer

Reflecterende demper

Alleen enkele retrofit-dempers, maar de meeste standaarduitlaatsystemen werken volgens dit principe. Het geluid wordt verschillende keren weerkaatst en omgeleid door verschillende kamers die door middel van buizen met elkaar zijn verbonden. In deze zogenaamde resonantiekamers dooft het geluid door faseomkeer vanzelf uit. Voordelen: De demping blijft constant. Nadelen: duur en zwaar.


Let op, controle
Tuning-Auspuff

De metingen worden verricht bij een nominaal toerental - bij een motorfiets, die het maximumvermogen bereikt bij 10.000/min, is dat dus bij 5.000/min. De microfoon wordt ter hoogte van de uitlaatmond geplaatst, onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de lengteas van het voertuig en op een afstand van 0,5 meter.

De hoogste van drie gemeten waarden, afgerond op volledige dB (A), geldt als resultaat. Als tolerantiegrens bij verkeerscontroles door de politie geldt de in de documenten vermelde waarde, die met ten hoogste 5 dB (A) mag worden overschreden. Bij gegronde twijfels over de rechtmatigheid van het gemonteerde uitlaatsysteem kan de politie echter reeds bij een geringe overtreding de motor dagvaarden voor een officieel geldige meting van het rijgeluid. De meting van het stationair geluid langs de weg geldt voor de wet niet als maatgevend.


Identiteitsdocumenten: Ja of nee?

Ja en nee. Als legitimatie geldt een op de demper goed zichtbaar aangebrachte typeplaatje of stempel. Aan de hand daarvan kan de politie bij de KBA, de Duitse voertuigbond, het toegestane gebruik opvragen. In theorie tenminste. Als de vrijgave in het buitenland is verleend, leidt dat in de praktijk soms tot problemen. De chequekaarten die sommige uitlaatproducenten bij het toepassingsgebied leveren, kunnen daarom heel nuttig zijn bij controles.


Boetes
OvertredingBoete
Voertuig met defecte uitlaat gebruikt€ 20,-
Posing: onnodig lawaai, vermijdbare uitstoot van uitlaatgassen, zinloos heen- en weer rijden€ 100,-

Autosol Markenshop

Autosol - gewoon briljant: Verzorgingsproducten voor motorfietsen

Motorrad Pflegemittel & Polituren

Verzorgingsproducten & politoersels voor de motorfiets


SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar