Motortransport: rijden of laten rijden?

Motorrijden is leuk – meestal. Maar wie wil zich nu tijdens de lange rit naar de Alpen moe maken met saaie snelwegkilometers, totdat eindelijk de langverwachte bergtoppen aan de horizon opdoemen? Hier laten we zien welke transportalternatieven je voor je motor kunt gebruiken en waarop je hierbij moet letten.

Motorrad Transport Lastwagen

Transport met eigen voertuig

Voor de gewone motorrijder komen eigenlijk alleen twee mogelijkheden in aanmerking als hij zijn motor zelf wil vervoeren: in een transportwagen of op een aanhanger. Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Welke keuze voor jou de beste is, hangt af van jouw persoonlijke eisen.

Lastwagen Verzurrpunkte Motorrad

In een transportwagen

Het is zeker niet de moeite om extra een busje aan te schaffen als je het maar een keer per jaar voor een vakantierit gebruikt. Als je echter toch voor een bestelauto of bus kiest, moet je altijd op de lengte van het laadoppervlak en de hoogte van de deuropening letten – daar moet jouw bike immers doorheen. Als de afmetingen onvoldoende zijn, moet je desnoods bijvoorbeeld de kuipruit of de achterspiegels demonteren. Denk aan de controle of de aanschaf van dienovereenkomstig boordgereedschap. Voor een relatief hoge laadvloer is eventueel een boogvormige laadbrug vereist, zodat de motor de auto niet met de "buik" raakt.

Tip: Sommige autoverhuurbedrijven bieden transportauto's met een speciale uitrusting aan.

de-ideen-transport-icon-plus.gif

• Tot een toegestaan totaal gewicht van 3,5 t geen snelheidsbeperking
• Handiger dan een auto met aanhangwagen  
• Optimale weers- en diefstalbeveiliging

de-ideen-transport-icon-minus.gif

• Hoge laadvloer • Benzinestank in de auto (indien er geen scheidingswand aanwezig is)
• Meestal krappe breedte (voor twee bikes)
• Als tweede voertuig duur

Vastsjorren in de transportwagen

In elk geval moet de laadruimte zijn voorzien van stabiele sjorogen (min. 4 per motor) voor de banden en vast verankerde voorwielsteunen. Het beste geschikt zijn sjorogen in de laadvloer, zodat je de bike stevig in de veren kunt trekken. Spanrails aan de zijkant worden gebruikt om aanvullende dwarskrachten op te vangen.


Motorrad Anhänger Transport

Op de aanhanger

Heb je een auto met trekhaak? Dan is het moeilijk kiezen. Want aanhangers zijn er in de meest uiteenlopende gewichtsklassen, maten en configuraties. 
Ook hier geldt: kijk naar je eigen wensen. Als je thuis weinig opbergruimte ter beschikking hebt, is een inklapbare aanhanger handig. Voor het eenvoudig 
laden van de motor zijn kantel- of neerlaatbare aanhangers optimaal geschikt. Tijdens lange ritten is een aanhanger met een goedkeuring voor 100 km/uur een goede keuze. Zo bespaar je veel tijd. In elk geval moeten ook op de aanhanger stabiele sjorogen (min. 4 per motor) voor de banden en vast verankerde voorwielsteunen aanwezig zijn.

Motorrad Verzurrpunkte am Anhänger

Vastsjorren op de aanhanger

De motor moet zo op de aanhanger staan dat de toegestane disselbelasting van de trekhaak wordt gebruikt, maar niet wordt overschreden.

de-ideen-transport-icon-gruen.gif

Voor de stabilisering in de lengterichting moeten de voorste banden naar voren en de achterste naar achteren worden getrokken.

de-ideen-transport-icon-gelb.gif

Als het niet anders kan, kan dit schema ook worden omgedraaid. Dan wordt het vastsjorren echter lastiger, omdat je niet parallel aan de veerweg trekt.

Tip 1: 
Houd er rekening mee dat met een rijbewijs klasse B alleen auto's met aanhangers met een toegestaan totaal gewicht van 3500 kg mogen worden gereden.

Tip 2: 
Het rangeren met een aanhanger vereist enige oefening. Voor beginners is daarom een aanhangwagentraining aan te raden (bijv. bij de ANWB).

de-ideen-transport-icon-plus.gif

• Veelzijdig aanbod
• Lage laadvloer
• Motor is van alle kanten goed toegankelijk

de-ideen-transport-icon-minus.gif

• Maximaal 100 km/uur op de snelweg, 80 km/uur op de provinciale weg
• Bij open constructie geen weersbescherming
• Motoren moeten aanvullend tegen diefstal worden beveiligd
• Voor de aanhanger is ruimte nodig als hij niet wordt gebruikt

de-ideen-transport-icon-limit.gif

Andere landen, andere snelheidsbeperkingen: 
hoe snel je waar met een aanhanger mag rijden, lees je hier:


Heku Kipprahmenanhänger

Jouw nieuwe bike-trailer

De FOR-ONE motoraanhanger is een echte revolutie voor het laden en opbergen. Optimaal geschikt voor het vervoer van je motor. Hij is zodanig geconstrueerd dat je je bike zonder hulp kunt beladen en afladen. Zonder dat hiervoor dus een laadbrug nodig is.


Jouw partner voor het motortransport op de weg

Hertz Leihwagen für den Motorrad Transport

Hertz

Huurauto's voor het transport


Alles over het thema motortransport


SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar